2017-04-11

Derome Byggvaror förvärvar 12 anläggningar av Bygga

Derome Byggvaror expanderar och går från 23 till 35 bygghandelsanläggningar. I dagarna träffade Derome en överenskommelse om att förvärva bygghandelskedjan Bygg-Aktiv Material AB (Bygga) med tolv anläggningar i Skåne, Blekinge och Småland. Därmed går man in i en ny geografisk region och blir en ny aktör på den sydsvenska bygghandelsmarknaden.

Förvärvet innebär att Derome Byggvaror & Träteknik AB nu kommer att ha totalt 35 bygghandelsanläggningar i västra och södra Sverige. Bygga startades 1984 av Ulf Malmgren. Då bestod företaget av enbart en anläggning, Sösdala Trä. Idag omsätter Byggas verksamhet ca 450 Mkr och har ca 100 anställda.

- Vi har haft en jätterolig och fin resa under de 33 år jag haft företaget och jag är mån om att samma anda ska råda i företaget framöver. Därför känns det helt rätt att just Derome, som också är ett familjeföretag med ”snabba fötter” och stora resurser, tar över och kan fortsätta att utveckla företaget, säger Ulf Malmgren.

- Vi ser en stor potential för vår verksamhet att växa i Skåneregionen, säger Johan Winroth, VD för Derome Byggvaror & Träteknik. Vi har funnits i regionen en längre tid med bland annat takstolsförsäljning, men nu kompletterar vi alltså det erbjudandet med tolv bygghandlare.

Förvärvet innebär att Derome nu kan erbjuda kunderna i södra Sverige ett bredare utbud av byggvaror och material samt en bra geografisk täckning. Kunderna i regionen ska inte bara kunna köpa takstolar, prefabricerade väggar eller paketerbjudanden som Färdigkapad Stomme (FKS), utan ska nu även kunna handla hela sitt behov av byggmaterial och järnvaror på en närliggande Deromeanläggning. Att utöka bygghandelsverksamheten är också ett sätt att kunna återföra virket från Deromes fyra sågverk utmed västkusten, till närliggande marknader med minsta möjliga miljöpåverkan.

Ny geografi, ny utmaning

Förvärvet är Derome Byggvaror & Trätekniks hittills största investering och innebär att antal anläggningar växer med drygt 30 procent. Bygga finns idag i Helsingborg, Hässleholm, Karlshamn, Kristianstad, Markaryd, Perstorp, Ronneby, Skurup, Sölvesborg, Sösdala, Ystad och Örkelljunga. 

- Vi är laddade för att ta oss an en ny geografi. Vi är en stabil och säljdriven organisation som har ett starkt koncept i ryggen. Med den vetskapen kommer vi nu lägga fokus på att knyta ihop våra erbjudanden i regionen och på så vis kunna serva våra kunder på ett komplett vis, säger Johan Winroth.

Drar nytta av tidigare erfarenheter

Derome Byggvaror har tydligt expanderat de senaste åren. 2015 förvärvades Träminuten med nio anläggningar i Bohuslän och verksamheten tog ett stort kliv geografiskt och storleksmässigt. I dagsläget finns 23 bygghandlare och ca 850 medarbetare på Derome Byggvaror & Träteknik. I och med förvärvet av Bygga ökar personalstyrkan med ytterligare ca 100 personer.

- Bygga är en välskött verksamhet med goda resultat och vi kommer göra allt vi kan för att göra övergången så smidig som möjlig för både personal, kunder och leverantörer. Det är med stolthet vi nu blir en del av den skånska och sydsvenska byggmarknaden, avslutar Johan Winroth.

--------------------------------------------                               

Kontaktpersoner

Johan Winroth | VD Derome Byggvaror & Träteknik
johan.winroth@derome.se / 0340-66 64 43

Ulf Malmgren | Styrelseordförande Bygg-Aktiv Material AB
ulf.malmgren@umab.se / 070-591 15 32