2017-03-23

Derome lanserar ny tankstation och dubblar antalet fossilfria fordon

Deromegruppen fortsätter sin resa mot att minska miljöpåverkan och från och med årsskiftet kan anläggningen i Derome stoltsera med en ny tankstation där man bland annat kan tanka ett helt fossilfritt bränsle. Samtidigt har antalet helt fossilfria bilar i Deromes fordonsflotta fördubblats.

– Det är underbart! Vi är många som har längtat efter den här stationen länge, säger Glenn Eliasson, transportchef på Derome Byggvaror & Träteknik.

Ökad expansion, fler transporter och ett högre tryck på våra anläggningar innebär att vi velat prioritera minskad miljöpåverkan. På den nya stationen kan alla truckar och alla lastbilar som lossar och lastar i Derome och fylla på med två olika dieselbränslen, HVO Diesel och Preem ACP Evolution Diesel samt den utsläppsreducerande tillsatsen AdBlue och spolarvätska. HVO är det nyaste tillskottet av miljövänligt drivmedel och är baserad på hydrerad vegetabilisk olja, en 100 procent förnybar råvara. Bränslet släpper också ut avsevärt mindre partiklar än rationell diesel. HVO går att tanka i traditionella dieselmotorer som godkänts av fordons-/motortillverkaren. Preem ACP Evolution Diesel, som är ett mer välkänt miljövänligare drivmedel än traditionell diesel, är numera hela 50 procent fossilfritt. Detta bränsle innehåller HVO (43 %) framställt av tallolja och RME (7 %) rapsolja.

– Utvecklingen går snabbt. När vi kör på HVO sparar vi 88 procent i koldioxidutsläpp jämfört med fossila bränslen. Det känns också kul att vi på bara drygt ett år har ställt om från 20 till 40 procent helt fossilfria fordon i vår flotta, säger Glenn Eliasson.

Enbart fossilfria leveranser är målet

Varje år kör Derome över 300 000 mil med egna fordon för att leverera huskomponenter, byggmaterial, virke och pellets. Utöver den egna fordonsflotta om ca 50 tunga lastbilar, har vi en rad externa transportörer som även värderar minskad miljöpåverkan högt.

– Givetvis är målsättningen att 100 procent av våra leveranser ska vara fossilfria, men vi är väldigt stolta över att vi redan idag kommer upp till 65 procent. I och med det lever Derome redan upp till regeringens mål om fossilfria transporter och det känns väldigt bra tycker vi.

I dagsläget har Derome koncernen minskat sin klimatpåverkan genom att sänka sina koldioxidutsläpp med 55 procent. Det ger en reduktion på cirka 3 700 ton per år.

Deromes anläggning i Tanum är sedan i höstas en helt fossilfri anläggning, där både lastbilar och truckar tankar HVO. 


--------------------------------------
Kontaktperson

Glenn Eliasson
 | Transportchef Derome Byggvaror & Träteknik
0340-66 64 68 | glenn.eliasson@derome.se